ЖЕЛЯЗНА РИЗНИЦА II – НЕЙ-ГУН (вътрешна работа) НА СУХОЖИЛИЯТА

Това е дълбока, древна практика за подсилване и възстановяване на сухожилията, насочена към обръщане и забавяне на процеса на преждевременно стареене. Здравите сухожилия са основата на истинската сила в тялото. Имат способността да абсорбират и складират и трансформират голямо количество енергия. За разлика от мускулната сила, която бързо се натрупва, но и като спре да се упражнява бързо се губи, силата на сухожилията изисква повече работа, за да бъде постигната, но веднъж наработена, не се губи с времето. Силните и гъвкави сухожилия заедно с отворените стави създават повече пространство за складиране на сурова енергия, която впоследствие може да бъде трансформирана в по-висша креативна и духовна енергия.

В системата на УЛТ вътрешната работа със сухожилията или ней-гун на сухожилията се нарича Желязна ризница II, което ясно показва, че е добре да сме запознати с Желязната ризница I. Подобно на практиката „Ци-гун на желязната ризница“, ней-гун на сухожилията култивира способността да се издига земната енергия нагоре по краката в тялото, но целта този път е да се подхранват сухожилията. Освен земната енергия, в този процес се използва и универсалната креативна енергия – сексуалната, както и материалното подхранване с кръв, посредством синхронизиране движенията с ритъма/пулса на сърцето. Предварителен опит с практиката на Желязна ризница I би помогнал много за по-лесното изкачване на земната енергия и провеждането й през тялото.

Друго име за това е и-джин-джинг Yi-Jin-Jing – промяна на сухожилията и мускулите. Съществуват много варианти на работа със сухожилно-мускулните меридиани, повечето от тях обаче засягат само „външната” работа – движение на тялото и дишане. Практиките преподавани в Универсално Лечебно Тао дават на ясен и разбираем език същността на вътрешната работа, която е свързана с осъзнато използване на различни енергии за подхранване и усилване на сухожилията и ставите.

Осемте позиции в практиката на ней-гун на сухожилията са специално създадени да отворят ставите, да помогнат за подсилването и растежа на сухожилията в тялото като целта е да се култивира обединено тяло със силна система от сухожилия и стави. Всяко едно от тези упражнения генерира сила и я издига от земята, през краката, подсилена от сексуалната енергия от половите органи, преминава през гръбнака и се насочва по различна линия на ръцете, като активира и подхранва различен сухожилно-мускулен меридиан, който съответно е свързан с различен орган в тялото.

В работата със сухожилията има три основни инструмента и това са ума, сърцето и очите или – силата на осъзнаването/намерението Yi.

Сухожилията са свързани със сърцето по два начина – 1) енергиен – посредством дивергентните меридиани, свързващи сърцето с върховете на пръстите на ръце и крака, а върховете на пръстите са и начало на сухожилно-мускулните меридиани; и 2) посредством кръвта – според китайската медицина кръвта подхранва сухожилията, а сърцето управлява кръвта. Счита се, че когато сърцето се свива, сухожилията също леко се свиват, а при отпускане на сърцето и сухожилията се отпускат.

Очите са основен инструмент за водене на енергията. В тази практика те се отварят широко при разтягане на сухожилията и са фокусирани във върховете на пръстите, за да отведат енергията до ръцете.

Ней-гун на сухожилията обяснява как да изпълняваме 8-те позиции от практиката както индивидуално така и с партньор. Доказано е, че редовното практикуване на ней-гун на сухожилията води до предпазване от или до намаляване на страданието от съществуващ артрит, чрез изхвърляне на токсините вън от тялото и освобождаване на място за лечебната Чи енергия.

Към практиката се дават и допълнителни лесни за изпълнение упражнения, които помагат за възстановяването на вече увредени сухожилия и стави. Дава се и информация за древната практика на удряне по тялото с торбичка пълна със зелена соя (боб мунг), която помага освен за възстановяването на вече увредени сухожилия и стави, за детоксикацията на целия организъм  като облекчава запек, стомашни крампи, главоболие и др.

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *