Желязна ризница

Желязна ризница

ЖЕЛЯЗНА РИЗНИЦА I

Практиката на желязната ризница възниква в древността като част от бойните изкуства. Техниката е преподавана с цел развитие на вътрешна сила, която дава възможност на практикуващия да устоява на външни удари, насочени към вътрешните органи, жлезите и местата, които произвеждат жизнената енергия Чи – важните енергийни центрове. Освен тази чисто външна страна, техниките за генериране на вътрешна сила притежават и много други ефекти свързани с подобряване на общото здравно състояние, запазване младостта на тялото, повишаване и поддържане на умствените способности.

Практиката в различните пози на желязна ризница подобрява структурното подреждане на тялото и така улеснява и усилва протичането на енергийните потоци, което води до регулиране и повишаване на жизнените функции на вътрешните органи и жлезите с вътрешна секреция.

Вкореняването в желязната ризница на физическо ниво е свързана с това да се предадем на силата на гравитацията, като едновременно запазваме структурата на позицията. Постепенно се постига осъзнаване на енергийния контакт на стъпалата със Земната енергия, тялото и центровете, енергийните канали се изпълват с тази лечебна енергия. Усещането е за стабилност, спокойствие, лекота и цялостност на тялото. На духовно ниво, енергията на Земята е не по-малко важна от енергията идваща от Небето и ако искаме да извисим короната си много нагоре, трябва да притежаваме много дълбоки и развити корени надолу.

В дихателната техника на желязната ризница практикуващият се научава да вдишва Чи от други източници заедно с вдишаната Чи от въздуха и постепенно придобива способността да ги разграничава и управлява. Пакетирането на енергията в центровете и увиването на органите с нея има за цел да поддържа високо налягане на здрава енергия във фасциите, обвиващи всеки орган, като по този начин създава защитни Чи възглавници, което недопуска навлизането на болестна външна енергия и предпазва тялото от механични травми. Освен това фасциите и органите, ставите и костите се научават да съхраняват повече енергия, а енергийните меридиани стават като широки отворени магистрални пътища за преминаване на земната и космическата/небесната енергии, което е от съществено значение за висшите духовни практики.

Чрез своите различни позиции и концентрацията на потока от енергия, практиката на Желязната Ризница поддържа и укрепва нашите „корени”, отваря енергийните канали и тонизира мускулите, сухожилията, нервите, органите, и обединява цялостната ни костна структура. По този начин ние изграждаме така наречената “Предпазна Желязна Чи-Ризница”и сме в състояние да поддържаме здравословно чи налягане, устойчиви позиции, както и вътрешна стабилност, ефективност и ефикасност.

Iron-Shirt-Practice

ЖЕЛЯЗНА РИЗНИЦА II  –   НЕЙ-ГУН (вътрешна работа) НА СУХОЖИЛИЯТА

Това е дълбока, древна практика за подсилване и възстановяване на сухожилията, насочена към обръщане и забавяне на процеса на преждевременно стареене. Здравите сухожилия са основата на истинската сила в тялото. Имат способността да абсобират и складират и трансформират голямо количество енергия. За разлика от мускулната сила, която бързо се натрупва, но и като спре да се упражнява бързо се губи, силата на сухожилията изисква повече работа, за да бъде постигната, но веднъж наработена, не се губи с времето. Силните и гъвкави сухожилия заедно с отворените стави създават повече пространство за складиране на сурова енергия, която впоследствие може да бъде трансформирана в по-висша креативна и духовна енергия.

 

В системата на УЛТ вътрешната работа със сухожилията или ней-гун на сухожилията се нарича Желязна ризница II, което ясно показва, че е добре да сме запознати с Желязната ризница I. Подобно на практиката „Ци-гун на желязната ризница“, ней-гун на сухожилията култивира способността да се издига земната енергия нагоре по краката в тялото, но целта този път е да се подхранват сухожилията. Освен земната енергия, в този процес се използва и универсалната креативна енергия – сексуалната, както и материалното подхранване с кръв, посредством синхронизиране движенията с ритъма/пулса на сърцето. Предварителен опит с практиката на Желязна ризница I би помогнал много за по-лесното изкачване на земната енергия и провеждането й през тялото.

 

Друго име за това е и-джин-джинг Yi-Jin-Jing – промяна на сухожилията и мускулите. Съществуват много варианти на работа със сухожилно-мускулните меридиани, повечето от тях обаче засягат само „външната” работа – движение на тялото и дишане. Практиките преподавани в Универсално Лечебно Тао дават на ясен и разбираем език същността на вътрешната работа, която е сързана с осъзнато използване на различни енергии за подхранване и усилване на сухожилията и ставите.

Осемте позиции в практиката на ней-гун на сухожилията са специално създадени да отворят ставите, да помогнат за подсилването и растежа на сухожилията в тялото като целта е да се култивира обединено тяло със силна система от сухожилия и стави. Всяко едно от тези упражнения генерира сила и я издига от земята, през краката, подсилена от сексуалната енергия от половите органи, преминава през гръбнака и се насочва по различна линия на ръцете, като активира и подхранва различен сухожилно-мускулен меридиан, който съответно е свързан с различен орган в тялото.

В работата със сухожилията има три основни инструмента и това са ума, сърцето и очите или – силата на осъзнаването/намерението Yi.

Сухожилията са свързани със сърцето по два начина – 1) енергиен – посредством дивергентните меридиани, свързващи сърцето с върховете на пръстите на ръце и крака, а върховете на пръстите са и начало на сухожилно-мускулните меридиани; и 2) посредством кръвта – според китайската медицина кръвта подхранва сухожилията, а сърцето управлява кръвта. Счита

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *